De btw op mijn factuur lijkt niet juist afgerond. Hoe kan dat?

Created by Yasmine Seijmonsbergen, Modified on Thu, 14 Sep 2023 at 02:38 PM by Dennis van Rooij

 

Soms lijkt het alsof de btw verkeerd is berekend op een factuur in Gekko. Bijvoorbeeld op 1 EUR 22 cent btw ondanks dat het 21% tarief is. Dat komt omdat er volgens de Belastingdienst twee methodes zijn om bedragen af te ronden op een factuur. Hierdoor kan het soms voorkomen dat jouw berekening anders is dan die van Gekko. 


Volgens de Belastingdienst kan je op een factuur afronden per:

  • geleverd goed of verrichte prestatie (dus per factuurregel)
  • op het totaalbedrag (het totaal van alle factuurregels)


In het eerste geval rond je iedere factuurregel afzonderlijk af. Hierdoor wordt er met twee decimalen gerekend. Bij de tweede methode reken je met meerdere decimalen en rond je pas af bij het totaalbedrag van de factuur. Gekko kiest voor de eerste methode omdat het beter aansluit bij normaal facturatie gedrag. Bovendien is het niet mogelijk om dit aan te passen omdat je nu eenmaal een keuze moet maken.


Het kan dus zo zijn dat er gevallen zijn waarin er een verschil tussen deze twee methodes is en dat het btw bedrag er vreemd uitziet. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld als je 1 EUR factureert of juist twee keer 50 cent. In het eerst geval zal 21% btw leiden tot een btw bedrag van 21 cent. Maar op 50 cent zit een btw bedrag van 11 cent. Als je twee keer 50 cent invoert in je factuur zul je dus een btw bedrag van 2 x 11 cent is 22 cent krijgen. Ondanks het feit dat het hier om een totaal netto bedrag van 1 EUR gaat met 21% btw. 


Gelukkig gaat het dus in de meeste gevallen maar om een enkele centen verschil. Niet iets om je echt zorgen over te maken naar je klanten toe. Bovendien is het goed om te beseffen dat het voor jouw zakelijke klant natuurlijk helemaal niet uitmaakt. De btw mag tenslotte worden teruggevraagd. En dat geldt natuurlijk ook voor je eigen bedrijf. 

Was this article helpful?

That’s Great!

Thank you for your feedback

Sorry! We couldn't be helpful

Thank you for your feedback

Let us know how can we improve this article!

Select atleast one of the reasons

Feedback sent

We appreciate your effort and will try to fix the article