BTW rapport opnieuw berekenen

Created by Yasmine Seijmonsbergen, Modified on Thu, 14 Sep, 2023 at 2:20 PM by Julius Heyning | Gekko

Het kan voorkomen dat er een verschil tussen het BTW-rapport en de btw op jouw kosten en inkomsten in Gekko zit. Er kunnen een paar redenen zijn waar dit verschil vandaan komt.


Het veel voorkomende case die veel voorkomt is het volgende. 

  • je berekent jouw BTW-rapport
  • je voegt een bon of factuur toe (of verwijdert er juist een)
  • je ziet dat het BTW-rapport niet meer klopt

Moet het BTW rapport opnieuw berekend worden?

Kort gezegd, ja. Je moet het BTW-rapport opnieuw laten berekenen door Gekko.

Als er kosten of facturen zijn gemaakt na het berekenen van het BTW rapport, dan klopt het niet. Dat is logisch, want als jij het BTW rapport berekent, doe je misschien meteen aangifte. Als Gekko het BTW rapport automatisch zou updaten als er iets van kosten of inkomsten bij komt of misschien juist afgaat, zou het btw rapport anders zijn dan jouw aangifte bij de Belastingdienst. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. 

Daarom wordt het BTW rapport niet automatisch ge-update. En laat Gekko zien op welke datum het BTW rapport is berekent, zodat je dat makkelijk kan terug vinden. 


Voorbeeld bon toevoegen NA BTW aangifte

Als jij het BTW rapport niet opnieuw berekent, wordt iedere toevoeging/aanpassing na het berekenen van het BTW rapport meegenomen in het BTW rapport van Q4. Dus als voorbeeld. Je hebt de BTW aangifte voor het tweede kwartaal berekend, aangifte gedaan en betaald op 17 juli. 

Op 1 augustus vind je nog een bon van €121 voor materialen van 20 mei, dus het tweede kwartaal. Dit kwartaal heb je al afgesloten en aangifte gedaan. Deze moet je dus NIET opnieuw berekenen. Gekko zal deze automatisch meenemen in het vierde kwartaal. In het BTW rapport van het vierde kwartaal zie je de optie: "inclusief correctie over voorgaande kwartalen" (zie onderstaande screenshot).

 

 

 

Je kan deze optie aan en uitvinken, je ziet dan direct wat er verandert in je BTW rapport. 

BTW Correctie tot €1000 gewoon opvoeren

De Belastingdienst is soms makkelijk. Bijvoorbeeld als je een kleine correctie hebt zoals bovenstaande bon van €121, waarvan €21  BTW. Deze mag je namelijk gewoon in je eerst volgende BTW aangifte meenemen, als de BTW correctie kleiner is dan €1000. Dat scheelt je weer wat werk. Als je namelijk meer dan €1000 BTW moet afdragen of terug krijgt, dan verlangt de Belastingdienst dat je een suppletie indient. 

Was this article helpful?

That’s Great!

Thank you for your feedback

Sorry! We couldn't be helpful

Thank you for your feedback

Let us know how can we improve this article!

Select at least one of the reasons
CAPTCHA verification is required.

Feedback sent

We appreciate your effort and will try to fix the article