Eigen kostensoorten aanmaken (Premium)

Created by Yasmine Seijmonsbergen, Modified on Thu, 14 Sep 2023 at 01:54 PM by Dennis van Rooij

Met Gekko Premium kan je eigen kostensoorten aanmaken. Met gepersonaliseerde kostensoorten krijg je als ondernemer meer inzicht in je uitgaven. Zo kan je aangeven bij je eigen kostensoorten of jouw eigen kostensoort een balans investering is en/of btw-aftrekbaar is.


Gekko heeft al een paar standaard kostensoorten waar gratis gebruik van kan worden gemaakt. Maar met eigen kostensoorten is ook nog onderscheid te maken tussen verschillende kostensoorten.


Bijvoorbeeld, Gekko heeft een standaard kostensoort 'materialen'. Stel je bent een aannemer en wilt graag onderscheid kunnen maken tussen 'bouwmaterialen' en 'gereedschap', dan maak je hier twee aparte kostensoorten voor aan. Stel dat je ook nog machines aankoopt als een investering, dan horen jouw machines terecht te komen op de balans.  Door een kostensoort aan te maken genaamd 'machines' en deze te markeren als een balans investering kan je deze kosten als een investering opslaan in Gekko zodat deze op jouw balans in Gekko terecht komen.


Wanneer je gebruik maakt van eigen kostensoorten moet je er dus op letten dat je de juiste kostensoort gebruikt bij het opslaan van jouw kosten in Gekko. 

Een nieuwe kostensoort aanmaken

Het aanmaken van een nieuwe kostensoort kan zowel met de Gekko Bonnen app als op de website van Gekko. Hieronder laten wij je zien hoe je een nieuwe kostensoort kan aanmaken.


Gekko Bonnen app

  1. Open de Gekko Bonnen app en log in met jouw Gekko account.
  2. Druk linksboven op de drie streepjes om het menu te openen.
  3. Druk op 'Kostensoorten'.
  4. Druk rechtsonder op de plus knop om een nieuwe kostensoort aan te maken.
  5. Selecteer een icoon voor de nieuwe kostensoort en geef de kostensoort een naam.
  6. Geef aan of de nieuwe kostensoort btw-aftrekbaar is, en sla jouw nieuwe kostensoort op.

Tik op een icoon om een kostensoort te verbergen (alleen op mobiel). Druk langer op een icoon om deze te verplaatsen.



Raak nooit meer een bonnetje of factuur kwijt met de Gekko Bonnen app.

Gekko website

Op de website van Gekko, ga bij de instellingen van jouw Gekko account naar de pagina voor 'kostensoorten'.


Onder 'Eigen kostensoorten' kan je bovenaan de lijst een nieuwe kostensoort toevoegen. 


Selecteer een icoon voor je nieuwe kostensoort en geef jouw kostensoort een naam. Markeer daarna of jouw kosten soort een balans investering is en of deze btw-aftrekbaar is. 


Klik op 'Toevoegen' en jouw nieuwe kostensoort is aangemaakt. Het is altijd nog mogelijk om jouw eigen kostensoorten later te wijzigen.


Als laatste kan je kostensoorten ook nog archiveren. Gearchiveerde kostensoorten worden niet meer weergeven als een optie voor het toevoegen van nieuwe kosten/bonnen. Gearchiveerde kostensoorten kunnen later weer geactiveerd worden.

Btw instellen per kostensoort


Het is voor je btw-rapport in Gekko belangrijk dat je per kostensoort aangeeft of de btw-aftrekbaar is of niet. 


Voor sommige uitgaven kun je de btw op een bon namelijk niet aftrekken van je omzetbelasting. Soms kun je deze wel aftrekken voor je winstbelasting, maar dat is alleen belangrijk voor je IB-aangifte.


Een voorbeeld hiervan zijn uitgaven in de horeca. Btw op deze uitgaven kun je niet aftrekken van je btw-aangifte. Maar de kosten kunnen wel worden afgetrokken (tot op zekere hoogte) van je winstbelasting die je aan het eind van het jaar moet invullen.


Let op dat je de juiste kostensoort gebruikt voor het opslaan van je kosten. Kosten met kostensoorten die wel btw-aftrekbaar zijn in Gekko hoor je namelijk niet vrij te stellen van btw.


Andersom hoor je voor kosten met kostensoorten die niet btw-aftrekbaar zijn geen btw te rekenen.


Balans

Wanneer je bij een eigen kostensoort aangeeft dat dit om een balans investering gaat, dan kan je deze toevoegen aan je investeringen in Gekko door je kosten normaal aan te maken en een kostensoort te selecteren die is gekenmerkt als een balans investering. Opgeslagen investeringen komen op jouw balans in Gekko terecht onder 'Investeringen' onder de Activa. De afschrijvingen van je investering staan vermeldt onder de Totale kosten van de Winst & Verlies. Jouw investeringen en afschrijvingen staan op de balans per kostensoort weergeven. 

 

Was this article helpful?

That’s Great!

Thank you for your feedback

Sorry! We couldn't be helpful

Thank you for your feedback

Let us know how can we improve this article!

Select atleast one of the reasons
CAPTCHA verification is required.

Feedback sent

We appreciate your effort and will try to fix the article