Debiteuren op de Balans

Created by Yasmine Seijmonsbergen, Modified on Thu, 14 Sep 2023 at 12:39 PM by Julius Heyning | Gekko

Open bedrag debiteuren, facturen al betaald

Normaal gesproken staat het debiteuren veld op de balans op een bedrag van €0 als alle facturen betaald zijn. Pas wanneer een factuur niet is betaald of de status "te laat" heeft in Gekko, wordt het bedrag van een factuur bij de debiteuren opgeteld. Toch kan het gebeuren dat het bedrag van een betaalde factuur terugkomt bij het veld debiteuren. Dit kan voorkomen wanneer een factuur is betaald in een ander jaar dan dat de factuur is verstuurd. Heb je bijvoorbeeld een factuur verstuurd in december 2023 en wordt deze pas betaald in januari 2024? Dan staat het bedrag van de verstuurde factuur nog open voor 2023. Het bedrag van de verstuurde factuur staat ook nog open voor 2024, totdat de factuur volledig betaald is. Een factuur die in het volgende jaar wordt betaald wordt gezien als een kortlopende schuld van jouw klant.


Hierboven is een voorbeeld van een factuur die is verstuurd op 1 augustus 2023 en is betaald op 10 januari 2024. In dit voorbeeld blijft er een bedrag van €1.000 open staan op de balans voor het veld debiteuren in 2023, ook na de betaling van de factuur. Nadat de factuur volledig betaald is op 10 jan, zal het bedrag veranderen naar €0 voor het jaar 2024.


Negatief bedrag debiteuren

Staat er een negatief bedrag bij je debiteuren veld op de balans? Of valt het bedrag van jouw debiteuren lager uit dan verwacht? Als er voor een factuur in Gekko teveel betaald is, dan wordt het bedrag bij de betaling van jouw factuur in Gekko "Niet betaald" negatief weergeven. De factuur zelf heeft de status "Betaald", maar op de balans wordt het bedrag van de debiteuren in mindering gebracht. 


Hieronder een voorbeeld van een factuur die voor €50 teveel betaald is, het bedrag "Niet betaald" is hierdoor € -50.

De oorzaak van een teveel betaalde factuur kan zijn dat er door een gekoppelde banktransactie teveel in rekening is gebracht. Het kan voorkomen dat je per ongeluk een extra betaling koppelt aan een al betaalde factuur, let daar dus goed op.


Wat helaas kan gebeuren is dat er soms een uitbetaling van Mollie handmatig wordt gekoppeld aan een factuur, terwijl Mollie zelf al automatisch een betaling koppelt aan jouw factuur in Gekko.


In het geval van een dubbel opgeslagen transactie kun je jouw (handmatig) dubbel gekoppelde transactie verwijderen bij het overzien van de betalingen van de factuur in Gekko.


Dubbele betaling verwijderen

Klik op de facturen pagina in Gekko op de drie kleine puntjes naast jouw factuur om de optie "Betaling toevoegen" te selecteren, om vervolgens de betalingen van jouw factuur te overzien.


Indien je handmatig een dubbele transactie hebt gekoppeld aan jouw factuur, klik dan op het prullenbak icoontje naast de transacties om de transactie te verwijderen.

Was this article helpful?

That’s Great!

Thank you for your feedback

Sorry! We couldn't be helpful

Thank you for your feedback

Let us know how can we improve this article!

Select atleast one of the reasons

Feedback sent

We appreciate your effort and will try to fix the article