Buitenlandse facturen opgeven in je btw-rapport

Created by Yasmine Seijmonsbergen, Modified on Thu, 14 Sep 2023 at 02:17 PM by Julius Heyning | Gekko

Voor je btw-aangifte moet je de btw van al je inkomsten en uitgaven opgeven. Zowel voor binnen- als buitenland. Gekko neemt automatisch al je inkomsten mee op de btw-aangifte. Het enige wat jij hoeft te doen is de juiste gegevens invullen bij de klant en het bijpassende btw-tarief te zetten op de factuur.

Hoe werkt de btw-aangifte

Voor binnenlandse inkomsten is het niet zo ingewikkeld. Alle btw die je moet afdragen en die je mag terugvragen worden automatisch verwerkt in je btw-rapport in Gekko.

 

Facturen

Als je klanten in Nederland factureert, kies je meestal voor het 21% of 9% btw-tarief. Soms ben je vrijgesteld van btw. Je hoeft de btw dan ook niet mee te nemen in je btw-aangifte.

Let wel even op: alleen verstuurde facturen worden meegenomen in het btw-rapport van Gekkol. Conceptfacturen rekent Gekko niet mee. Klanten staan standaard ingesteld op 'Nederland'. Als je klant uit het buitenland komt, is het belangrijk dat je dit aangeeft in je adressenboek van Gekko. In de volgende paragraaf kun je lezen waarom dat van belang is.

 

Bonnetjes en inkoopfacturen

Maak je kosten voor je bedrijf? Dan mag je de btw op de bonnetjes en inkoopfacturen aftrekken van de btw die je moet afdragen. Hierdoor betaal je dus minder belasting. Alles wat je koopt in Nederland, kun je vrij simpel bijhouden in je administratie met behulp van onze Gekko Bonnen app. Je maakt een foto, vult het bedrag en de btw in en je bon wordt automatisch opgeslagen in je online account.

 

Buitenlandse facturen opgeven in je btw-rapport

Als je facturen verstuurt naar klanten in het buitenland of als je bonnetjes hebt uit het buitenland, kun je die heel eenvoudig opgeven in Gekko.

 

Factureren: klant aanmerken als buitenlands

Gekko controleert voor je of je de btw voor buitenlandse facturen goed opgeeft. Als je klant niet als buitenlands is aangemerkt in Gekko, zal de btw niet meegenomen worden in het btw-rapport bij de juiste categorie.

Om het land van de klant in te stellen, ga je naar de specifieke klant (afbeelding A) en verander je het land van 'Nederland' naar het land waar jouw klant vandaan komt (afbeelding B).

Gekko zal je dan advies geven over het juiste btw-tarief zodra je een factuur verstuurt naar je klanten in het buitenland. Gekko zal je aanraden de btw te verleggen (binnen de EU) of geen btw te rekenen (buiten de EU). Gekko geeft vervolgens de btw automatisch op bij de juiste onderdelen in het btw-rapport.

Afbeelding A. Klant aanpassen

Afbeelding B. Pas land van herkomst aan


Was this article helpful?

That’s Great!

Thank you for your feedback

Sorry! We couldn't be helpful

Thank you for your feedback

Let us know how can we improve this article!

Select atleast one of the reasons

Feedback sent

We appreciate your effort and will try to fix the article