Investeringen en afschrijvingen verwerken

Created by Yasmine Seijmonsbergen, Modified on Thu, 14 Sep 2023 at 12:39 PM by Julius Heyning | Gekko

Als je een zakelijke aankoop doet van boven €450 (ex. btw), dan kan er sprake zijn van een investering. Dat betekent dat je deze investering niet als kosten opvoert, maar dat je dit als investering op je balans zet en over meerdere jaren moet afschrijven. In Gekko heb je twee mogelijkheden om investeringen op de balans toe te voegen: een investering zonder- en een investering met een kostensoort. Investeringen met een kostensoortsoort zijn uiteindelijk makkelijker te onderscheiden op de jaarrekening, dus dit type investering leggen we hieronder verder uit. 


Investering met kostensoort

Investeringen moet je natuurlijk goed verwerken. Hiervoor moet je een paar dingen voor doen. 

  • Je zal een kostensoort moeten aanmaken, bijvoorbeeld met de naam "investering", dat kun je doen de kostensoorten pagina. Daar kan je aangeven dat dit een "balans investering" is door het knopje aan (blauw) te zetten. NB: Let er ook op of jouw nieuwe kostensoort btw aftrekbaar is.
  • Vervolgens sla je de kosten van jouw investering normaal op als andere kosten in Gekko, maar als kostensoort selecteer je jouw nieuwe kostensoort "Investering".
  • Jouw investering is nu opgeslagen op de pagina 'Investeringen op de Balans'. 
  • Daarna moet je aangeven hoe deze investering afgeschreven wordt. Standaard doe je dat in 5 jaar, maar dat hangt natuurlijk van de investering af. Op de jaarrekening in Gekko worden jouw investeringen ook bijgehouden, zowel onder de Activa als onder de Afschrijven (Totale Kosten).

  • De btw die je over een investering betaald hebt, kun je in de meeste gevallen wel direct terug vragen. Die worden automatisch door Gekko verwerkt in het btw rapport.

 

Was this article helpful?

That’s Great!

Thank you for your feedback

Sorry! We couldn't be helpful

Thank you for your feedback

Let us know how can we improve this article!

Select atleast one of the reasons
CAPTCHA verification is required.

Feedback sent

We appreciate your effort and will try to fix the article