Privé opname boeken in Gekko

Created by Yasmine Seijmonsbergen, Modified on Thu, 14 Sep 2023 at 12:11 PM by Dennis van Rooij

Soms betaal je dingen vanaf je zakelijke rekening zonder dat het zakelijke kosten betreft. Dat zijn de zogenaamde "privé opnames". Voor veel ondernemers zijn dergelijke privé opnames niet belangrijk omdat ze een eenmanszaak hebben. Je moet er alleen voor zorgen dat deze kosten niet worden opgeven als zakelijke kosten (zie hiervoor de blogpost Privé onttrekkingen en andere privé uitgaven waarin dit wordt uitgelegd). 


Gekko heeft daarom niet een uitgebreide functie om privé opnames te kunnen boeken omdat je ze meestal kan weglaten. Echter, als je de privé opnames toch wil registreren in je Gekko administratie, kun je dat als volgt doen:

  • Je kan de uitgaven toevoegen onder de kostensoort "persoonlijke kosten". Als je deze kostensoort gebruikt, zal de btw niet worden meegenomen in de btw aangifte.
  • Je kan met een Premium account een aparte kostensoort toevoegen in je instellingen die je "privé-onttrekking" noemt of een andere zelfgekozen term. Geef aan dat deze kostensoorten niet aftrekbaar zijn van de btw, zodat ze niet worden meegenomen in de btw rapportage.

Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je deze geboekte privé opnames wel terug ziet komen als uitgaven in je onkosten. Je zal dus op je dashboard de privé opnames terug zien in de tabellen. Als je dus ooit inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting gaat aangeven, moet je deze kosten uit je resultaten filteren.

Was this article helpful?

That’s Great!

Thank you for your feedback

Sorry! We couldn't be helpful

Thank you for your feedback

Let us know how can we improve this article!

Select atleast one of the reasons
CAPTCHA verification is required.

Feedback sent

We appreciate your effort and will try to fix the article