Btw verleggen op een factuur

Created by Yasmine Seijmonsbergen, Modified on Thu, 14 Sep, 2023 at 2:18 PM by Julius Heyning | Gekko

Als je wel eens zaken doet in het buitenland, krijg je vroeg of laat te maken met het verleggen van de btw. Als je btw verlegt, breng je de btw op een factuur niet in rekening, maar verleg je de btw naar de ontvangende partij. Dit is niet hetzelfde als facturen met goederen of diensten zonder btw (0 % btw) versturen.

 

Wanneer moet ik btw verleggen?

Btw verleggen doe je alleen als er wel btw op de goederen of diensten zit, maar geen btw ontvangt.

Voorbeeld 1. Je hebt klanten in het buitenland, binnen de EU, en je moet een factuur versturen voor jouw geleverde product of dienst. De afnemer betaalt de btw in eigen land en je hoeft dus geen btw op je factuur te rekenen.

Voorbeeld 2. Je hebt iets gekocht of een dienst afgenomen uit het buitenland. Op de factuur staat geen btw. De btw wordt verlegd naar jou als afnemer.


 Btw verleggen naar klanten binnen de EU

Btw verleggen kan bijvoorbeeld voorkomen bij het sturen van een factuur naar een bedrijf dat niet in Nederland is gevestigd maar elders in de EU.

De goederen of diensten zijn wel btw-plichtig, maar de btw moet niet worden betaald in Nederland. De btw wort verlegd en dus ook betaald in het land van de afnemer.

Je rekent in een dergelijk geval geen btw maar zet op de factuur 'btw verlegd'. Dit betekent dat de afnemer er zorg voor moet dragen dat de btw wordt betaald.

 Factuur ontvangen met verlegde btw

Het kan ook zo zijn dat je een factuur of bonnetje ontvangt waarop de btw naar jou toe is verlegd. Je slaat een buitenlandse factuur of bon in je administratie als volgt op:

  • Je geeft de aankoopprijs op én
  • Vinkt aan 'btw verlegd'

Vaak staat er geen btw vermeld op de bon of staat er 0% btw of 'no sales tax'. Als er geen btw op je buitenlandse bon staat, geef de bon toch op als 'btw verlegd'.

Let er goed op dat je niet kiest voor de optie ‘geen btw’. Dit gebruik je alleen voor kosten waarvan je de btw niet hoeft op te geven. Dit geldt voor kosten waarvan je de btw niet zakelijk mag aftrekken, zoals eten en drinken in horecagelegenheden.

 

Verlegde btw opgeven in je btw-aangifte

De btw die naar jou toe is verlegd, moet je afdragen aan de Belastingdienst en zal verschijnen onder 4a of 4b in je btw-rapport van Gekko, respectievelijk voor facturen buiten of binnen de EU.

Gelukkig mag je de btw ook meteen weer terugvragen bij de Belastingdienst, dus verschijnt hetzelfde bedrag bij je voorbelasting in je btw-rapport van Gekko. Kortom, netto betaal je niets.

Afbeelding 1. Verlegde btw opgeven in je btw-aangifte

 

 

Meer weten?

Btw verleggen is niet heel moeilijk maar je kunt wel snel fouten maken. Mocht je nog meer willen weten, neem dan contact op met een boekhouder of bekijk de informatie over btw verleggen op de website van de Belastingdienst.

Was this article helpful?

That’s Great!

Thank you for your feedback

Sorry! We couldn't be helpful

Thank you for your feedback

Let us know how can we improve this article!

Select at least one of the reasons
CAPTCHA verification is required.

Feedback sent

We appreciate your effort and will try to fix the article