Verschillen tussen btw-aangifte en factuuroverzicht

Created by Yasmine Seijmonsbergen, Modified on Thu, 14 Sep 2023 at 03:50 PM by Julius Heyning | Gekko

Het bedrag van je btw-aangifte kan soms niet helemaal overeenkomen met het totaal in je factuuroverzicht. Hier zijn verschillende redenen voor. Er gaat niets fout. Je kunt eenvoudig zelf controleren waar het verschil vandaan komt:

 

1. Controleer of je factuuroverzicht op conceptfacturen

Gekko neemt namelijk alleen verstuurde facturen mee in jouw btw-rapportage. Dit komt omdat Gekko anders niet weet of het product/de dienst geleverd is. Een conceptfactuur kan immers nog veranderen of niet verstuurd worden. Dit scheelt jou weer tijd in het corrigeren van je administratie.

 

2. Zorg dat je facturen in het juiste kwartaal verstuurt

Je hebt een factuur verstuurd in het eerste kwartaal van het jaar maar de betaling komt pas in het tweede kwartaal. Wanneer wordt de factuur dan meegenomen?

Voor de btw-aangifte geldt de factuurdatum. Hetzelfde geldt voor de btw-aftrek: je kunt vooraf betaalde omzetbelasting pas aftrekken als je een bon/factuur hebt ontvangen. Zelfs als je al eerder hebt betaald. Dus heel simpel, Gekko houdt de factuurdatum aan, net als dat Gekko de datum van de bon aanhoudt.

 

3. Let op de afronding van cijfers

Een andere reden waarom je btw-rapport een ander bedrag is dan het totaal in je factuuroverzicht: de btw in je btw-aangifte mag je afronden naar beneden (in jouw voordeel). De Belastingdienst rond alle bedragen af op hele euros. Als het dus een klein verschil is, kan het ook hier aan liggen.

 

4. Moet het BTW rapport opnieuw berekend worden?

Als er kosten of facturen zijn gemaakt na het berekenen van het BTW rapport, dan klopt het niet. Dat is logisch, want als jij het BTW rapport berekent, doe je misschien meteen aangifte. Daarom wordt het BTW rapport niet automatisch ge-update. Gekko laat zien op welke datum het BTW rapport is berekent, zodat je dat makkelijk kan terug vinden. Lees hier een uitgebreider artikel hierover

 

Was this article helpful?

That’s Great!

Thank you for your feedback

Sorry! We couldn't be helpful

Thank you for your feedback

Let us know how can we improve this article!

Select atleast one of the reasons
CAPTCHA verification is required.

Feedback sent

We appreciate your effort and will try to fix the article